Nu har nog poletten trillat ned

Nu har nog poletten trillat ned

Att paddla kajak är inte jättesvårt. Bara man har fått någorlunda hum om hur man kliver i och ur båten utan att kapsejsa så är det egentligen bara att paddla på. Framåt kommer man ...

Men, som med alla sporter kan man bli bättre och bättre med lite träning. Ska man hyra en kajak och paddla ett par timmar spelar ju tekniken egentligen inte så stor roll.

Men om man som jag tänker paddla 30-40 mil varav flera i forsande vatten så är det ju bra om man har bättre teknik. Dels för att inte välta i forsen eller vågorna, men framför allt för att kroppen ska hålla hela vägen. Jag kommer ju sitta i kajaken mellan åtta och tolv timmar varje dag är planen.

När jag började min paddelträning direkt efter att isarna försvunnit i våras blev jag jättetrött i axlarna. Jag förstod ju att jag inte gjorde rörelsen rätt. Det såg också instruktören på Lekmer – Melker of Swedens lekplats i Pampas marina – när jag hängde med på deras torsdagspaddling. 

Men efter att ha fått mitt paddeldrag justerat lite och efter att ha paddlat bakom henne för att härma hennes rörelser så började det gå lättare.

Efter det har jag tränat medvetet på att paddla med hela kroppen och inte bara armarna. Tricket jag har använt mig av är att i början ha i stort sett helt raka armar för att tvinga överkroppen att rotera.

Jag har också tittat på otaliga Youtubeklipp för att få tips. Nu när jag var ute senast på en flera timmar lång tur kom jag hem och var helt slut i – tada inte axlarna utan bålen – förstod jag att jag lyckats flytta rörelsen ned till mina större muskelgrupper och inte bara mina små biceps och triceps.

Dagen efter hade jag träningsvärk i kroppen från vaderna, låren, rumpan och upp till magen – men inte armarna. Jag hade fått till den roterande rörelsen :)

Här är ett av klippen jag har använt mig av i min egen skolning: (Paddle TV har många bra videoklipp)


Older post Newer post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published