Den andra färden (Revanschen)

Den andra färden (Revanschen)

Kommer du ihåg den klassiska filmen "Den sista färden" eller Deliverance som den hette på engelska?

I filmen ska några paddlare ge sig ut på ett äventyr och allt går fullständigt åt skogen.

Tio år efter att filmen hade premiär gav jag och min kompis Jörgen oss ut på ett äventyr på vatten som också gick fullständigt åt helvete. Det innehöll inga banjospelande Hillbillies eller våldtäkter där offret skulle skrika som en gris, men det var tillräckligt dramatiskt för två tonårskillar för att det skulle sätta livslånga spår både i oss och i bygden.

Planen var att åka med en flotte på sjön Siljan till en liten ö några hundra meter från land. Men vi drabbades av vad som kallades en hundraårsstorm som drog oss ut mitt på "Mashavet" där flotten kapsejsade i vågorna. Det var tio grader varmt i vattnet och vi förberedde oss på att dö drunkningsdöden där vi klamrade oss fast utan flytvästar vid den kantrade sönderslitna hemmabyggda flotten.  

Tvärs över sjön blåste vi innan brandkåren kom med sin båt och plockade upp oss ett par hundra meter från stranden. Lite besvikna var vi för det hade varit coolare att kunna blåsa hela vägen i land utan att behöva bli räddade. Men både vi och våra familjer var lättade över att vi ens överlevt. Än i dag tar tydligen bygdens räddningstjänst upp vårt debacle som ett avskräckande exempel när de pratar med ungdomar i skolorna.

Siljan

Så här lugn hoppas jag Siljan kommer vara när jag angör bryggan vid min barndoms by i sommar.

Nu när jag är vuxen vill jag ta revansch på det där äventyret. Så jag har sökt till Adventure Academy där jag ska lära mig att äventyra mer ansvarsfullt och planerat. I den här bloggen kommer du att få följa mina förberedelser inför äventyret där jag ska finna Dalälvens källa och paddla den hela vägen till mitt barndomshem vid Siljans strand. Det blir en tur genom Österdalälven till Mora och sedan genom Siljan till Rättvik och jag räknar med att det blir cirka 35 mils paddling.

Jag kommer att paddla en Melker Rödlöga, och jag ska helt ärligt säga att jag ännu inte har någon aning om vad den stackars kajaken kommer att utsättas för. Hur stora forsar finns det? Kommer jag att passera vattenfall? Är det ens paddlingsbart där uppe vid norska gränsen vid Grövelsjön eller var älven nu börjar? Jag tänker mig att just Rödlöga bör vara en bra lämpad kajak med tanke på att den är lättmanövrerad. Men vad vet jag – än så länge?

I min blogg får du följa min resa från en nybörjarpaddlare till en i bästa fall fullfjädrad äventyrspaddlare som tar revansch på sin barndoms misäräventyr. Jag kommer berätta om förberedelserna och träningen, du kommer få ta del av mina tankar och farhågor och sedan hänga med under själva äventyret i sommar.

Melker Rödlöga Sea kayak


Newer post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published